17.06.2009 14:43

21. Celostátní přehlídka DFS Jihlava 2009

V sobotu 13. června se do jihlavského Domu kultury odborů sjelo celkem 16 dětských folklorních souborů, které jako vítězové postupových regionálních přehlídek byly vybrány k reprezentaci svých regionů. Byly to soubory Bartošův folklorní soubor Zlín, Prácheňáček Strakonice, Veličánek Velká nad Veličkou, Kytice Praha, Malá Jasénka Vsetín, Radost Pardubice, Krušpánek Velká Bystřice, Májíček Brno, Formánci Slatiňany, Kyjovánek Kyjov, Křiničánek Krásná Lípa, Ondrášek Frýdek-Místek, Perníček Pardubice, Malá Vonica Zlín a Sluníčko Rokycany a za region Opavského a Těšínského Slezska Usměv Opava s pásmem "Koval, to je pane..."

Sobotní dopoledne patřilo již tradičně prostorovým zkouškám, poslednímu dolaďování a úpravám, česání... Odpoledne pak ve 14.00 hod. zasedla v sále jihlavského DK vedle početného publika, které každé vystoupení odměnilo velkým potleskem, také odporná porota ve složení: paní Jana Polášková – předsedkyně poroty, paní Šárka Kuželová, paní Kamila Skopová, pan Miloš Vršecký a pan Daniel Skála – hudba. Vedle odborné poroty jednotlivá vystoupení hodnotila také porota dětská. Ta byla utvořena vždy ze dvou členů zúčastněných souborů.
Součástí přehlídky byl tradiční rozborový seminář s vedoucími souborů, jehož smyslem bylo opět formou veřejné diskuse seznámit vedoucí souborů s klady i problémy jednotlivých vystoupení a také kvalifikovaně a citlivě poradit a inspirovat. Odborná porota však již neměla tak těžký úkol, jako odborné lektorské sbory při regionálních přehlídkách. Přehlídka v Jihlavě totiž nemá soutěžní charakter, vítězové jsou v podstatě všechny soubory, které do Jihlavy postoupily. Přesto porota využila možnosti udělit zvláštní ocenění. Jedno z pěti ocenění „Zvláštní ocenění za kvalitní hudební zpracování a výrazný interpretační projev“ si do Opavy přivezl soubor Úsměv, lépe řečeno Chlapecká cimbálová muzika ZUŠ V. Kálika v Opavě, kterou vede pan Roman Kubala, a která soubor Úsměv při jednotlivých vystoupeních doprovází. Pochvalu za taneční projev si vyslechli také tanečníci z Úsměv :o)

—————

Zpět


Kontakt

Soňa Wenzelová

Mánesova 27
746 01 Opava
Česká republika


+420608457564