16.04.2009 14:58

Regionální přehlídka DFS souborů Opavského a Těšínského Slezska "Jaro přišlo k nám"

Ve středu 15. dubna se do Kulturního domu v Karviné sjely dětské folklorní soubory regionů Opavského a Těšínského Slezska. Postupové přehlídky pod názvem „Jaro přišlo k nám“, která díky velké účasti souborů, byla rozdělena do dvou koncertů, se zúčastnily z těšínské strany dětské folklorní soubory Malý Mionši I. a Malý Mionši II. z Dolní Lomné, Jackové z Jablunkova, Slezanek z Českého Těšína, Čučoriedky z Třince, Mali Błędowianie z Havířova – Bludovic, Dziecka ze Stonawy, soubor Olšinka z Orlové, Vonička z Havířova. Opavský region reprezentovaly soubory Majiček ze Šilheřovic a Úsměv I. a Úsměv II. z Opavy.
Malé, i ty větší tanečníky po celou dobu vystoupení nejen potleskem podpořilo a odměnilo pozorné publikum, které bylo tvořeno žáky karvinských škol. Odborným okem pak jednotlivá vystoupení pozorovala a hodnotila také porota ve složení: paní Dana Ždímalová z NIPOS Praha, paní Janina Římanová ze souboru Suszanie, paní Anna Buroňová ze souboru Odra, paní Helena Skálová z FOS Ostrava a souboru Hlubina a pan Leon Ježovič, učitel ZUŠ v Jablunkově.
Součástí přehlídky byl rozborový seminář s vedoucími souborů, jehož smyslem bylo formou veřejné diskuse seznámit vedoucí souborů s klady i problémy jednotlivých vystoupení. Lektorský sbor se snažil také kvalifikovaně a citlivě poradit a inspirovat. Hlavním úkolem poroty neboli lektorského sboru však bylo navrhnout soubor k přímému postupu na celostátní přehlídku a doporučit další dva soubory do širšího výběru celostátní přehlídky.
A jak to tedy v Karviné dopadlo? Ani jeden ze souborů reprezentujících náš region, tedy Opavské Slezsko, nepřijel z Karviné jen tak. Přímý postup do Celostátní přehlídky DFS Jihlava 2009 získal náš dětský folklorní soubor Úsměv - starší z Opavy, s pásmem „Koval, to je pane...“. Mladší skupina folklorního souboru Úsměv získala za pásmo „Vesele pod dachem“ ocenění za výborný nápad a taneční provedení a dětskému folklornímu souboru Majiček ze Šilheřovic patří ocenění za práci s malými dětmi (členové souboru jsou předškoláci). Všem tanečníkům, tanečnicím a muzikantům, bez kterých by to taky nebylo ono, patří velká pochvala :o) O tom, že to není muzika ledajaká, svědčí fakt, že 27. března získala muzika doprovázející soubor Úsměv v krajské přehlídce "Hra na lidové nástroje" ve své kategorii ocenění a postup na celostátní přehlídku muzik, která se uskuteční 1. května v Kyjově.

—————

Zpět


Kontakt

Soňa Wenzelová

Mánesova 27
746 01 Opava
Česká republika


+420608457564