11.05.2008 23:07

Celostátní soutěž dětských lidových zpěváků "Zpěváček 2008", 9. - 11. 5. 2008

Již po 14. se druhý květnový víkend sjeli do Lázní Velké Losiny ti nejlepší zpěváčci jednotlivých etnografických regionů naší vlasti, tedy účastníci Celostátní soutěže dětských lidových zpěváků „Zpěváček 2008“, kterou pořádá Folklorní sdružení České republiky za podpory řady organizací a významných osobností. Sobotní desátá hodina odstartovala semifinále samotné soutěže. Ve dvou programech se představilo 47 zpěváčků, kteří si svou účast ve Velkých Losinách vyzpívali v jednotlivých regionálních kolech, a kteří početnému publiku zazpívali dvě písně ze svého regionu. Jednu píseň bez hudebního doprovodu a druhou s doprovodem jedné z muzik – Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů nebo Lidové muziky z Třemošné. A přestože, jak sám předseda poroty pan Jan Rokyta řekl, všichni ti co se v sobotu ve Velkých Losinách představili, jsou již v podstatě vítězové, musela odborná porota po sobotním semifinálovém kole vybrat 20 finalistů. Region Opavského Slezska reprezentovali hned tři zpěváčci. Markéta Janošová z Kravař, Natálie Kavanová ze Štítiny a Lukáš Polák z Opavy, který si svým výkonem v sobotním semifinále vyzpíval účast právě v nedělním finále. A neztratil se ani tam. Téměř dokonalým pěveckým přednesem před opět do poslední židle zaplněným lázeňským sálem zaujal odbornou porotu natolik, že byl vyhlášen mezi deseti nejlepšími zpěváčky Celostátní soutěže dětských lidových zpěváků „Zpěváček 2008“. Soutěž dětských lidových zpěváků však není pouze o zpěvu. Pro soutěžící a jejich rodinné příslušníky je v průběhu tří dnů připraven také bohatý doprovodný program. Návštěvy zámku, ruční papírny a lázeňského bazénu, pohádkový les a především společenský sobotní večer plný her a zábavy…

Zlatého Zpěváčka si letos získala Aneta Juříčková, které ocenění předávali předseda Sněmovny Parlamentu České republiky Miroslav Vlček, předseda Folklorního sdružení České republiky za asistence Zlatého Zpěváčka 2007 Kristýny Daňhelové.

Stříbrného Zpěváčka obdrželi Tadeáš Hoza z Hulína a Jan Pukal z Prahy. Stříbrného Zpěváčka předávali předseda klubu Senátu Parlamentu ČR Adolf Jílek a generální ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda.

Bronzového Zpěváčka si vyzpívaly Kristýna Malá z Bánova a Barbora Šedivá z Lokte u Karlových Var. Cenu jim předávali europoslanec Jan Březina a generálmajor Miroslav Štěpán a generální ředitel hasičského záchranného sboru ČR.

Další finalisté:

Alžběta Hofmannová, Pardubice

Lenka Mrlínová, Liptál

Lukáš Polák, Opava

Kristýna Šigutová, Ostravice

Hana Záhumenská, Zlín

Finalistům předával ocenění starosta obce a místopředseda přípravného výboru soutěže Zpěváček Miroslav Kopřiva a ředitel Lázní Velké Losiny Pavel Štěpánek.

Cenu starosty Velké Losiny obdržela Aneta Juřičková z Lidečka.

Cenu předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR získal Adam Volný z Lazovic.

—————

Zpět


Kontakt

Soňa Wenzelová

Mánesova 27
746 01 Opava
Česká republika


+420608457564